poniedziałek, 21 października 2013

Zdrowe drugie śniadanie - manna z suszoną śliwką i gorzką czekoladą

Wasze drugie śniadania jest już gotowe? Jeśli nie, możecie jeszcze się zainspirować moim.
Danie na wynos, idealne drugie śniadanie na uczelni lub w pracy.
Niestety na moje uczelni nie ma typowej stołówki studenckiej. W sklepiku można kupić jedynie słodkie bułki i batony. A takim przekąskom mówię stanowcze NIE.

Manna ze śliwką suszoną i gorzką czekoladą. 




Składniki:

1,5 łyżki kaszy manny, 3/4 szklanki mleka, 1/4 szklanki wody, 2 śliwki suszone, 1 kostka czekolady gorzkiej

Wykonanie:

Kaszę gotujemy na mleku i wodzie do momentu uzyskania pożądanej konsystencji jednocześnie pamiętając o ciągłym mieszaniu. Kaszę przekładamy do naczynia, kroimy śliwki i czekoladę na mniejsze kawałki. Pamiętajmy, że posypanie czekoladą jeszcze ciepłej kaszy spowoduje rozpuszczenie.

Smacznego :)

 

Popularny grysik świetnie sprawdza się też jako składnik różnego rodzaju diet. Doskonale sycący i łatwo przyswajalny na długo zaspokaja głód. Jest to spowodowane wysoką zawartością skrobi, która rozkłada się w organizmie bardzo powoli, dostarczając mózgowi glukozy przez wiele godzin. [Kasza manna - sposób na szczupłą talię]

 Uwaga. Kasza manna ma wysoki indeks glikemiczny (60). Najkorzystniejsze do spożycia są produkty, których IG nie przekracza 60, a niektóre źródła podają nawet, że 50.  O czym wspominałam pisząc kilka miesięcy temu, że dieta może leczyć - "leczenie dietą?"

2 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...